Forteca polskości

Twórczość Zespołu Historyczno – Patriotycznego Forteca z pewnością wyrasta z dramatycznego pytania, jakie zostaje zadane w jednym z najbardziej znanych utworów: Kto dziś upomni się o pamięć? Głos, dochodzący ze sceny, jest pytaniem i odpowiedzią jednocześnie – i tym samym pytanie przestaje być retoryczne. Konkretnego kształtu dzięki muzyce Fortecy nabierają jednak nie tylko uniwersalne problemy, ale również ważne zdarzenia i postacie – często wydobywane z haniebnego zapomnienia między innymi właśnie dzięki wspaniałej twórczości oraz inicjatywom podejmowanym przez zespół.

Szczególnym sentymentem z całej bogatej, różnorodnej twórczości zespołu, w której doskonały tekst łączy się z równie świetną muzyką darzę z pewnością wspaniałe aranżacje dwóch wyjątkowych tekstów genialnych poetów – żołnierzy: Tadeusza Gajcego i Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. Przejmujące wiersze, którym tak wielką krzywdę jako potencjalnym pieśniom może wyrządzić nadmierna afektacja czy niepotrzebny patos, nie mogły trafić w ręce lepsze niż Marcina „Siano” Tucznio. Jeden z najsłynniejszych wierszy wojennych, kultowa wręcz „Elegia o… (chłopcu polskim)”, ożywiona głosem Maksymiliana Migo, przemawia z wyjątkową siłą, prostą i przejmującą (https://www.youtube.com/watch?v=8f_1cXsNu0I).

Nowe życie, łączące siłę przekazu z głębokim zrozumieniem tragizmu pokolenia Kolumbów, zyskał również znakomity tekst Tadeusza Gajcego „Przed odejściem” (https://www.youtube.com/watch?v=UtyBUw_Zndg).

Nowa płyta zespołu „Wspomnienie historii” , wydana w roku obchodów stulecia odzyskania niepodległości, wpisuje się w artystyczny kierunek twórczości Fortecy, konsekwentnie realizowany od kilkunastu lat. Tym razem zespół zaprasza nas w muzyczną podróż, która rozpoczyna się wspomnieniem bohaterskich walk czasów powstania listopadowego („Reduta Ordona„), prowadzi przez czasy Powstania Krakowskiego i rabacji galicyjskiej, I wojnę światową, walki w czasie II wojny światowej, wraz z Powstaniem Warszawskim, przypominając na koniec zarówno tragiczny los żołnierzy wyklętych oraz solidarnościową walkę z komunizmem. Forteca, jak zawsze z doskonałym rezultatem, sięga do najlepszej polskiej poezji, łącząc ją z tekstami silnie zakorzenionymi w polskiej tradycji patriotycznej, własnymi kompozycjami i piosenkami napisanymi przez stale współpracującą z zespołem Annę Czerwiec – Banek. Wspaniała, muzyczna lekcja historii, na której obecny powinien być każdy Polak.

Więcej: oficjalna strona zespołu: https://www.forteca.net.pl/.